Ortadoğu

Dubai

Dubai[1], Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten biri olup, eğik bir dikdörtgen şeklindeki sınırlarıyla kuzeyde Sharjah ve güneyde Abu Dabi emirlikleriyle sınırlanmıştır. Çöl güneşi altında parıldayan, yüksek gökdelenleriyle Basra Körfezi’nin ön plandaki metropolü olan Dubai emirliği, dünyanın en büyük, en parlak ve en pahalı kentsel yapısı için bitmek bilmeyen bir arayış içinde çöl tabanından yükselmiştir. Çöl ortasında büyük oteller, büfeler, alışveriş merkezleri, eğlence parkları, akvaryumlar, tasarım arabaları ve deniz kıyısındaki lüks yatlarıyla medeniyet abidesi gibi duran bu şehir bir bakıma Las Vegas’tan ilham almışsa da bir tatil yeri olarak muhteşem krem ​​rengi Basra Körfezi kıyısı, uluslararası mutfak kültürüyle Amerikalı rakibinden üstündür.

Burj Khalifa (خليفة)

Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlet başkanı Yardımcısı ve Dubai’nin mutlak hükümdarı Muhammed bin Raşid el-Mektum liderliğinde, kısa süre içerisinde bölgenin bölgenin önde gelen kültürel, ticari ve eğlence destinasyonu haline geldi. Bununla birlikte şık kulelerin ve 1960’ların futuristik çizgi filmi Jetgiller[2] benzeri modernliğin ötesinde, Dubai’nin tarihi çekirdeği hala şaşırtıcı Arap özgünlüğünü korumaktadır. Şehrin en eski binalarından biri olan 1787 yapımı Al-Fahidi Kalesi‘nde yer alan ve 1971’de açılan Dubai Müzesi‘ni gezmekle şehir turunuza başlayabilirsiniz ki müzedeki interaktif sergiler şehrin hızlı dönüşümünün arkasındaki hikâyeyi büyüleyici ayrıntılarla göstermektedir. Jumeirah Halk Plajı‘nın doğal kumları özenle şekillendirilmiş Palm Adaları‘yla çevrelenmiştir. Dubai öylesine ilginç bir şehirdir ki sabahleyin Jumeirah Halk Plajı’nda güneşlenip denize girerken, öğleden sonra 22.500 metrekarelik kapalı kayak alanına sahip kapalı kayak merkezi Ski Dubai‘de kayak yapabilirsiniz. Ski Dubai, dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Mall of the Emirates’in bir parçasıdır. Şeyh Zayed Yolu (Sheikh Zayed Road) Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki en uzun karayolu olup,Abu Dabi’den başlayan karayolu Fars Körfesi’ine paralel olarak devam ederek Umman sınırındaki Resü’l-Hayme’de sona ermektedir ki Dubai’de 16 şeritlidir.

Bastakiya

El Şindega alanı ile birlikte Dubai’nin en eski yerleşim alanlarından olan tarihi El Bastakiya son moda galeriler, butik oteller ve restoranlarla kültürel bir bölgeye dönüştürülmüş olup, petrodolar öncesi Dubai’nin elektrik enerjisinden önceki dönemde Emirlik’i serin tutan geleneksel rüzgâr kuleleri ile mercan ve alçı duvarlı binalar yeni teknoloji ile örtülmüştür.  Burada yer alan Basta Art Café, geleneksel bir Arap evinin yapraklarla kaplı avlusunda öğle yemeği sunmakta olup, ızgara hellim peyniri ve limonlu kuşkonmaz salatası gibi basit, yöresel yemeklerden oluşan bir menüyü sipariş vererek Dubai’nin modern gökdelenlerinden çok da uzaklaşmadan hem yerel mutfağı hem de yerel kültürü deneyimleyebilirsiniz. Bastakiah Nights adlı restoran ise Arap mutfağının mum ışığında aydınlatılan bir avluda veya Eski Dubai manzaralı çatıda servis edildiği özellikle kebaplarıyla ünlü romantik ve ziyaret edilmeye değer bir mekân olup aynı bölgede yer alıyor.

Deira’nın Baharat ve Altın Pazarları

Dubai Koyu (Dubai Creek), Basra Körfezi’nden Dubai yerleşim alanı içlerine kadar uzanan gelgit etkileşimli bir tuzlu su koyu olup, şehrin orijinal suyolu olup, burayı keşfetmenin en iyi yolu, geleneksel bir Arap yelkenlisi ile akşam gezisi yapmaktır. Dubai’nin doğusunda, eski Deira bölgesindeki ünlü pazarlarına ulaşmak için bir abraya (su taksisi) atlayabilirsiniz ki burada Dubai Spice Souk veya Old Souk adıyla bilinen baharat çarşısı ile bitişiğindeki Altın Çarşı‘yı ziyaret edebilirsiniz. Dubai Altın Çarşısı (Dubai Gold Souk) körfezin en büyük ve en ünlü altın çarşısı olup, Deira’daki ticari ticaret bölgesinde, Al Dhagaya bölgesinde yer almaktadır. Çoğu mücevher tüccarı olan 380’den fazla perakendeci, her ayarda işlenmiş veya işlenmemiş metalin satıldığı uluslararası bir altın ticaret merkezidir.

Burj al-Arab

Dubai’nin karşı ucunda, tümü insan emeğiyle yapılmış, modern çağ harikaları bulunuyor. Basra Körfezi kıyısındaki Burj al-Arab[3] veya siluetinden dolayı Yelken Otel adıyla bilinen kulenin yapımına 1994 yılında başlanmışsa da hizmete giriş tarihi 1 Aralık 1999 olmuştur. Dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli olmakla ün yapan otel, deniz kıyısında önceden büyük kaya bloklarının denize indirilmesiyle oluşturulan bir adacık üzerine kurulmuştur. Konaklama haricinde günübirlik -ücretli- kültür gezileri de düzenlenen otelin dış yüzeyi hem mevcut ağırlığı azaltmak hem de sıcak havanın sirkülasyonunu sağlamak amacıyla büyük bez kumaşlardan yapılmıştır. Bu yönüyle de geceleri projektörlerle aydınlatılan dış yüzeyde değişik renk figürleri oluşmaktadır. Buraya kadar gitmişken paranıza kıyıp, otelin 27. katındaki Sky Bar’da çay içmek için bir masaya oturabilirsiniz.

Burj Khalifa

Adını Halife bin Zayid el-Nehyan’dan alan Burj Khalifa[4] veya eski adıyla Burj Dubai[5], 160 katlı, 828 metrelik yüksekliğe sahiptir. 1,5 milyar dolar harcanan inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlandığında dünyanın en yüksek gökdeleni unvanıyla çok fazla tantanayla açılmıştır. Alt katlarının 30’unda Armani Hotel var: 160 oda ve süitin her biri, baş moda rahibi Giorgio Armani’nin tasarımlarını barındıran bir mağazayı barındırmaktadır. Hem kule hem de otel, Dubai’nin şehir merkezindeki gelişiminin sembolü olup, burada konuk odaları şehirdeki belki de en iyi Burj Khalifa manzarasını sunan 63 katlı bir otel ve daire karması olan The Address‘i bulunmaktadır.

Ayrıca Oku: Burj Khalifa

Dubai’de yaşayanların ancak üçte biri Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı olup, ekonominin çarkları büyük ölçüde yabancı işçinin emeğiyle dönmektedir. Bu yabancı işlerin çoğu, 1976-1979 arasında Suriye ve Mısır kökenli geleneksel Fatimid tarzında inşa edilmiş büyüleyici Jumeirah Camii inşaatında çalışmış Müslüman işçilerdi. Bu cami düz beyaz taştan yapılmış ve bir çift zarif minare ile kapatılmış olup, BAE’de gayrimüslimlerin ziyaretine açık olan az sayıdaki camiden biridir.

Seyahat İpuçları

Gitmek İçin En İyi Zaman

Her mevsim sıcak olmakla birlikte Kasım ve Mart ayları arasında hava daha ılıman olmaktadır. Sıcaklığın dayanılmaz olduğu ve sıcaklıkların 40 dereceyi geçebildiği Temmuz ve Ağustos aylarında gitmekten kaçının. Ziyaret etmek için en uygun ay olarak kabul edilen Ocak ayı bulutlu ve yağmurludur. Ramazan ayında her yer kapalı olduğu için dahası bu dönemde halka açık yerlerde yemek, içmek veya sigara içmek yasak olduğundan hangi aya rastlarsa turist olarak gitmemek akıllıca olacaktır. Güneş, deniz ve kum için buraya geliyorsanız gündüzleri bronzlaşıp hava karardıktan sonra klimalı restoranlar, bar ve alışveriş merkezlerinde serinleyebileceğiniz ilkbahar ve sonbahar idealdir.

Kıyafet ve diğer kurallar

Gelişmiş görünümüne karşın bir Arap ülkesinde olduğunuzu unutmadan Mütevazı giymeniz tavsiye edilir. Kadınlar dizlerine kadar veya daha uzun etek, kollu üstler giymeli ve çok dar veya açık hiçbir şey giymemelidir. Pratikte büyük oteller check-in yaparken kanıt istemese de evli olmadığınız karşı cinsten biriyle otel odasını paylaşmamanız tavsiye edilir ki cezası hapistir. Tecavüz kurbanları bile evlilik dışı cinsel ilişkiye girdikleri için tutuklanmaktadır. Kamuya açık yerlerde içmek veya sarhoş olmak yasalara aykırıdır. Bu nedenle, bir barda eğlendikten veya içki içtikten sonra daima bir taksiye binmeniz akıllıca olacaktır. Otel dışındaki restoranlarda alkollü içecek servisi yapılmasına izin verilmez.Önce elini O uzatmadığı sürece Emirlikli bir Arap kadınla asla el sıkışmayın ve kadınları izinsiz fotoğraflamayın. Carrefour ve Spinneys gibi süpermarketler her gün 08: 00-10: 00 arası açıktır. Bağımsız mağazalar ve çarşı tezgahları ise öğlen 13:00 – 16:00 saatleri arasında kapanır ve Cuma günleri ibadet günü olduğundan öğleden sonra 4-5’e dek açılmaz.

Ulaşım

Yürümeyin! Taksimetre bulunduran taksiler en popüler ve her yerde bulunan ulaşım şekli olup, 12 AED (yaklaşık 3 ABD doları) tutarında zorunlu sabit ücret ile açılmakta sonrasında mesafeye göre artmaktadır. 3 AED’den başlayan tek ücretle seyahat etmenin en ucuz yolu olan Dubai metrosu (altın sınıf ve bayanlara özel vagonları da kapsamaktadır) ayrıca popüler bölgelere gitmektedir. Ayrıca Uber ve Careem uygulamalarında daha pahalı taksiler rezerve edilebilmektedir.

Elektrik

Tip L üç uçlu fiş

Para birimi

Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi (AED)

Notlar

[1] Arapça دبي

[2] Jetgiller (Jetsons), Hanna-Barbera yapım şirketi tarafından üretilen prime-time’da yayınlanan bir çizgi dizidir. İlk olarak 1962’den 1963 yılına kadar pazar günleri ABC Kanalı’nda yayınlanmıştır.

[3] Arapça برج العرب “Arapların Kulesi”

[4] Arapça برج خليفة

[5] Arapça برج دبي